Cancer tiroidian
Tianshi-tiens.ro va ofera ca adjuvant in tratamentul afectiunii
Cancer tiroidian produse naturiste
Tianshi Tiens conform tabelului de mai jos.
Produse Tianshi Tiens
|
Mod de administrare
|
Biocalciu gai bao
Chitosan
Cordyceps
Holican
BioZinc
Calciu masticabil
|
1.
Cordiceps micelium - 2 capsule/zi, dimineaţa timp de 2 luni.
2.
Biocalciu GAI-BAO - câte ½ tabletă odată/zi, după masă timp de 2 luni.
3.
Calciu de mestecat - câte 2 tablete o dată/zi după masă, timp de 2 luni.
4.
Biozinc - câte 4 capsule/zi după mese, timp de 2 luni.
5.
Holican - câte 1 capsulă o dată/zi, după masa de prânz, timp de 2 luni.
6.
Chitozan - câte 1-2 capsule/zi timp de 2 luni înainte de masă cu 20 minute cu
apă crudă PH 7,0
Produsele
2,3,4,5 se administrează la interval de 2 ore!
Cura
se efectuează de 2 ori pe an depinde de cât este de avansată boala !
|
Cancer Tiroidian (cancer de tiroida)
Cancerul de tiroida este o forma rara de cancer si apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide, de forma de fluture si care este localizata in partea anterioara a gatului. Cancerul tiroidian se prezinta ca un nodul solitar dominant care poate fi simtit la palpare sau chiar poate fi observat ca o umflatura la gat. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza modul de utilizare al energiei si ajuta corpul sa functioneze normal. Majoritatea cazurilor evolueaza bine. deoarece cancerul tiroidian se detecteaza timpuriu si se trateaza eficient.
Nodulii tiroidieni cresc odata cu varsta si apar la aproape 10% din populatia adulta. 95% dintre nodulii solitari sunt benigni si deci doar 5% dintre noduli sunt maligni. Tipuri comune de noduli tiroidieni benigni sunt: adenoamele (cresterea excesiva a tesutului "normal" tiroidian), chisturile tiroidiene si tiroidita Hashimoto.
Cancerul de tiroida este o forma rara de cancer si apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide, de forma de fluture si care este localizata in partea anterioara a gatului. Cancerul tiroidian se prezinta ca un nodul solitar dominant care poate fi simtit la palpare sau chiar poate fi observat ca o umflatura la gat. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza modul de utilizare al energiei si ajuta corpul sa functioneze normal. Majoritatea cazurilor evolueaza bine. deoarece cancerul tiroidian se detecteaza timpuriu si se trateaza eficient.
Tiroida se afla la baza gatului are doi lobi, unul drept si unul stang. Glanda tiroida produce hormoni care ajuta organismul sa functioneze normal.
Nodulii tiroidieni pot fi simpli sau multipli. O glanda tiroida care are noduli multipli - gusa multinodulara, daca nodulul este plin cu lichid sau sange - chist tiroidian, nodulul produce hormoni tiroidieni la intamplare - fara legatura cu necesitatile organismului - nodulul autonom. Acest tip de noduli poate cauza semne si simptome ca acelea care sunt prezente in cazul excesului de hormoni tiroidieni - hipertiroidia. Ocazional se pot produce prea putini hormoni - hipotiroidie. Acest lucru se intalneste atunci cand hipotiroidia apare din cauza tiroiditei Hashimoto, o boala inflamatorie, autoimuna a glandei tiroide.
Cel mai intalnit tip de noduli tiroidieni simpli, necancerosi, sunt nodulii coloidali sau adenoame foliculare, doar cateva tipuri de noduli sunt cancerosi.
Nodulii cancerosi sunt clasificati dupa tipul de celula maligna pe care il contin. Aceste tipuri de celule sunt: papilare, foliculare, medulare sau celule prost diferentiate (anaplaste). Cancerul tiroiodian al celulelor, nodulii tiroidieni pot contine limfoame, in acest caz fiind prezent un cancer al sistemului imunitar. Cancerul localizat in alte parti, ca de exemplu la sani sau la rinichi se poate de asemenea exinde la glanda tiroida (metastaza). Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (necancerosi) aproximativ 10% din ei contin celule canceroase.
Nodulii tiroidieni cresc odata cu varsta si apar la aproape 10% din populatia adulta. 95% dintre nodulii solitari sunt benigni si deci doar 5% dintre noduli sunt maligni. Tipuri comune de noduli tiroidieni benigni sunt: adenoamele (cresterea excesiva a tesutului "normal" tiroidian), chisturile tiroidiene si tiroidita Hashimoto.
Tipuri neobisnuite de noduli tiroidieni apar in cazul tiroiditei sub-acute, tiroiditei nedureroase, agenezia unilaterala a unui lob. Din procentul de 5% de noduli cancerosi, 60% sunt carcinoame papilare, 12% sunt carcinoame foliculare - iar 6% sunt varianta foliculara a carcinomului papilar. Aceste tipuri diferentiate de cancer sunt vindecabile dar trebuie descoperite in stadii incipente ale bolii. Pentru noduli se fac cateva recomandari simple: masurarea nivelului TSH (Thyroid-stimulating hormone)- cantitatea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din sange. De asemenea, se indica realizarea unei ecografii si o citopunctie (prelevarea catorva celule din leziune), care confirma sau infirma prezenta de celule canceroase. Respectarea acestui protocol ar trebui sa conduca, in final, la evitarea interventiilor inutile, scumpe si uneori periculoase.
Factori de risc:
Cauza exacta de aparitie a nodulilor tiroidieni nu este cunoscuta, insa s-a constatat ca expunerea la radiatii din mediu sau iradierea terapeutica a capului, gatului sau toracelui (mai ales in copilarie) creste riscul de noduli tiroidieni. Nodulii tiroidieni se transmit genetic, iar daca se asociaza cu o alta problema a glandei tiroide (ex. gusa) riscul dezvoltarii nodulilor este mai mare.
Cancerul tiroidian poate da o varietate de simptome printre care: tumefiere sau crestere in volum a gatului, cel mai comun simptom, durere a gatului sau uneori a urechilor, dificultate la inghitire, dificultate la respiratie sau wheezing - raguseala in lipsa unei raceli, tuse continua fara prezenta racelii. Unele persoane ar putea fi total asimptomatice. Doctorul poate detecta la acestia o tumefiere sau un nodul la nivelul gatului, la examenul fizic general.
Alte cauze care determina aparitia cancerului de tiroida:
1 Deficitul de iod. La nivel mondial este principala cauza de aparitie a nodulilor, in Romania, aproximativ o treime din teritoriul tarii fiind zona cu deficit moderat de iod. Tiroida se mareste adaptativ, pentru a incerca sa produca hormoni in cantitate normala in conditiile in care iodul, care este o componenta esentiala a acestora, este deficitar. Initial aceasta marire este difuza (fara noduli), ulterior, de obicei in ani, aparand si nodulii. Solutia este, teoretic, simpla: completarea iodului prin sare sau alte alimente imbogatite cu acest element. Important este ca administrarea iodului are efect doar daca se face inaintea aparitiei nodulilor tiroidieni. Daca un pacient cu gusa polinodulara primeste iod in cantitate mare exista riscul declansarii hipertiroidiei.
2 Iradierea terapeutica, la nivelul gatului: folosita in tratamentul unor boli (tumori, limfoame) sau accidental, cum a fost cazul exploziei nucleare (Cernobil-1986). Iradierea creste riscul atat a nodulilor benigni cat si a cancerelor tiroidiene, mai ales daca expunerea la radiatii se petrece in copilarie.
3 Ereditatea. Riscul de gusa nodulara este mai mare la o persoana care are rude de sange (in special de gradul I) care sunt afectate de aceasta boala. Ereditatea este implicata si in cazuri rare de cancer tiroidian (carcinom tiroidian medular), cand exista un defect mostenit genetic care conduce la aparitia tumorii maligne la descendenti. Important: marea majoritate a cancerelor de tiroida nu au componenta ereditara si nu exista un risc crescut la urmasi.
4 Fumatul. Sub influenta nicotinei si substantelor toxice din tutun, tiroida se umfla. Gusa este mai mare in cazul femeilor cu carenta de iod. Mai mult, fumatul in timpul sarcinii dubleaza riscul tulburarilor tiroidiene dupa nastere si afecteaza fatul, care a fumat pasiv. Solutia: limitarea numarului de tigari fumate zilnic sau chiar renuntarea la viciu.
Hipertiroidismul se manifesta prin gusa multinodulara toxica, boala Graves-Basedow si prin adenomul toxic. Aceste afectiuni sunt caracterizate prin nervozitate, anxietate, intoleranta in privinta temperaturilor ridicate, ochi bulbucati si ritm cardiac accelerat. Pielea suferinzilor de hipertiroidie este fina si calda la atingere, de culoare roza. Desi se hranesc frecvent si cu cantitati apreciabile, persoanele cu hipertiroidie pierd vizibil in greutate si sufera de diaree. Excesul de hormoni tiroidieni provoaca repezeala pronuntata a miscarilor iar in cazul femeilor sunt frecvente amenoreele si menstruatiile neregulate.
Hipotiroidismul are urmatoarele simptome: somnolenta, depresie, senzatie de "gauri in memorie", toleranta scazuta la frig, ritm cardiac scazut si edeme periorbitare, pielea galbena, uscata, rece si aspra la atingere, parul pare sa cada inexplicabil si vocea este ragusita, crampe musculare, constipatie, miscari lente, crestere in greutate, menstruatii neregulate si inferitilitate. Ambele tipuri de afectiuni pot fi asociate cu cresterea in dimensiuni a glandei si aparitia "gusei" (fie ea nodulara sau difuza). Gusa endemica apare la populatia din zonele in care deficitul de iod este pronuntat (Romania, Ucraina, Rusia, Germania, Turcia, Spania, etc.). Hipotiroidismul este de 5 ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Functionarea tiroidei este afectata de toate schimbarile care apar pe parcursul maturizarii organismului unei femei, in perioada de graviditate si in cea de menopauza. Carenta de iod se agraveaza in timpul sarcinii cand necesitatile organismului sunt mai mari. Daca in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare mama sufera de carenta de iod dezvoltarea creierului copilului va fi afectata (consecinta clinica este retardarea). Copilul se poate naste cu hipotiroidie, anomalii congenitale, greutate mica si risc crescut de morbiditate. La adolescenti deficitul de iod poate duce la surdomititate, nanism, etc. O femeie insarcinata diagnosticata cu hipotiroidism se poate confrunta cu nastere prematura, moartea fatului, hipertensiune, dezliprea placentei cu hemoragie, anemii, disfunctii cardiace si hemoragii masive dupa nastere.
Simptome:
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu provoaca semne de boala. Ei sunt descoperiti adesea la un examen de rutina sau la investigatii (precum tomografia computerizata sau ecografia). Daca nodulul tiroidian este mare, el poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului. In cazuri rare bolnavul poate resimti durere sau o senzatie de plenitudine la nivelul gatului si dificultate la inghitire si la respirat (cand nodulii preseaza traheea sau esofagul). La acestea se pot adauga stari de nervozitate, cresterea ritmului batailor inimii, transpiratii, exoftalmie (iesirea ochilor din orbite) sau scadere in greutate desi pofta de mancare se mentine (deoarece grasimile sunt arse mai intens). Poate aparea hiperglicemia pentru ca glucidele se metabolizeaza mai greu, putandu-se ajunge la diabet zaharat. In plus mai pot aparea si alte semne specifice dereglarilor hormonilor tiroidieni, precum astenia, depresia, problemele de memorie sau senzatiile de frig.
Terapia cancerului tiroidian poate include: chirurgia de indepartare a portiunii din glanda tiroida care contine tumora(indepartarea unui lob se numeste lobectomie), iodul radioactiv, utilizat postchirurgical pentru distrugerea tesutului tiroidian restant (odata ce tiroida va fi indepartata chirurgical va fi nevoie de o perioada de asteptare, de cateva saptamani, inaintea terapiei cu iod radioactiv). In timpul perioadei de asteptare pot apare simptome de hipotiroidism ca fatigabilitatea, slabiciunea, cresterea in greutate, depresia, probleme de memorie sau constipatia. Depletia organismului face terapia cu iod radioactiv mai eficienta deoarece celulele corpului vor fi avide de iod. Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulator, care se utilizeaza in cazul pacientilor care nu pot fi supusi interventiei chirurgicale. Terapia de supresie reduce hormonul tiroidostimulator in organism, putand preveni cresterea oricaror celule restante.
Cancerul de tiroida recurent are ca tratament: chirurgia, terapia cu iod radioactive, chimioterapie (medicamente precum doxorubicina si cisplatinul care pot fi utilizate in anumite tipuri de cancere tiroidiene recurente), radioterapia gatului (rareori).
Examinarea tiroidiana: Fiecare persoana poate sa isi faca singura acasa o mica examinare tiroidiana, avand nevoie doar de o oglinda si de putina apa. Va prezentam mai jos cativa pasi care v-ar putea ajuta in determinarea descoperii unor eventuali noduli tiroidieni.
Primul pas - Se recomanda folosirea unei oglizi fixe sau mobile, care trebuie tinuta in apropierea fetei. Persoana care face acest test trebuie sa vada foarte clar zona gatului, cuprinsa intre marul lui Adam si clavicula. Aceasta este zona unde este localizata glanda tiroida.
Pasul al doilea - Capul trebuie lasat usor pe spate, astfel incat barbia sa fie orientata in sus. Persoana care face acest test trebuie sa poata vedea in continuare zona cuprinsa intre marul lui Adam si clavicula.
Pasul al treilea - Beti putina apa. In timp ce inghititi, priviti cu atentie zona mentionata. Cautati orice vi se pare neobisnuit, precum un nod sau o umflatura (dar nu marul lui Adam, deoarece oricum trebuie sa priviti mai jos de el). Acest pas poate fi repetat de cateva ori, pentru a va asigura ca nu va scapa nimic.
Pasul al patrulea - Mai beti putina apa, dar de aceasta data, in timp ce inghititi, palpati zona dintre marul lui Adam si clavicula. Dupa ce ati inghitit, continuati sa palpati usor aceasta zona din partea de jos a gatului dumneavoastra, pentru a vedea daca exista noduri sau umflaturi.
Pasul al cincilea - Daca totul vi se pare normal, testul a luat sfarsit. In orice caz, daca ati remarcat o portiune inflamata, un nod sau o umflatura in jurul glandei tiroide, consultati imediat un medic.
S-ar putea sa nu fie nimic grav, dar aceste simptome pot sa indice o mica afectiune a glandei tiroide sau chiar cancer tiroidian. Doctorul va putea sa stabileasca un diagnostic si sa va recomande imediat tratamentul necesar.